EDUCÁȚIE, educații, s. f. Ansamblu de măsuri aplicate în mod sistematic în vederea formării și dezvoltării însușirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor și ale tineretului sau, p. ext., ale oamenilor, ale societății etc.; rezultatul acestei activități pedagogice; bună creștere, comportare civilizată în societate.
◊ Loc. vb. A face educație cuiva = a educa pe cineva.
◊ Educație fizică = ansamblu de măsuri care au ca scop asigurarea dezvoltării fizice armonioase a oamenilor, întărirea sănătății, formarea și perfecționarea cunoștințelor, priceperii și deprinderilor de mișcare necesare atât pentru muncă, cât și pentru activitatea sportivă. [Var.: (înv.) educațiúne s. f.] – Din fr. éducation, lat. educatio, -onis.

Sursa: DEX ’98

Aceasta ar fi explicatia pe care o putem gasi in DEX vis-a-vis de educatie.
Problemele incep sa apara in momentul in care granitele dintre educatia ca si formare morala si educatia ca si transmitere de cunostiinte incep sa se contopeasca.Si asta dragii mei e una dintre marile greseli( in opinia subsemnatului )pe care le fac foarte multi parinti in ziua de azi.
Este adevarat, traim intr-o societate unde timpul disponibil pentru a fi petrecut cu cei dragi e din ce in ce mai limitat, o societate unde multi dintre parinti sunt nevoiti sa aiba doua sau mai multe slujbe doar pentru a avea ce pune pe masa si pentru a asigura un trai decent familiei. Dar asta nu este o scuza pentru a ignora educatia copiilor.
Nu mi se pare deloc normal ca un parinte chemat la scoala din cauza ” poznelor ” pe care le face odrasla sa sa se uite senin in ochii profesorului si sa-i spuna acestuia : “Dar de ce va plangeti? Eu de aceea mi-am trimis copilul la scoala ca sa mi-l educati” ( din pacate ceea ce am descris mai sus chiar s-a intamplat).
Si atunci va intreb pe voi, pe parinti : unde tragem linia? Unde se termina responsabilitatea parintilor si incepe cea a “educatorilor”?
Parerea subsemnatului este ca in momentul in care un copil ajunge la scoala ar trebui sa aiba “cei sapte ani de acasa”. Sincer nu consider ca e responsabilitatea profesorilor sa educe un copil cum sa foloseasca un tacam, cum sa se comporte in societate, sa il invete ca e rau sa fure, sa minta etc…
Asa cum am mai spus si mai sus societatea si vremurile in care traim determina o parte din parinti sa delege tot mai mult din responsabilitatea de a educa catre educatori, invatatori si profesori. Adica catre niste oameni foarte prost platiti, ingropati in hartii si care in majoritatea cazurilor trebuie sa se ocupe de 30 sau mai multi copii in acelasi timp… Nici nu are rost sa incepem sa discutam despre sistemul educational din Romania, despre lipsa de motivare si sustinere din partea statului pentru cei ce ne induma copiii. Un bun profesor e cel pentru care scoala nu e doar o meserie ci si o chemare, cel care in ciuda salariului de mizerie merge sa predea pentru ca ii face placere.
Dar oare cate persoane de acest fel avem azi in invatamantul romanesc? Pentru majoritatea scoala e doar o slujba ca oricare alta la care merg de la 7 la 15. Printre ultimele prioritati pe lista lor este educarea odraslelor noatre. Si atunci revin si intreb din nou : Unde tragem linia? Unde se termina responsabilitatea noastra ca si parinti, vis-a-vis de educatia copiilor nostri, si unde incepe cea a profesorului ?
Parerea mea este ca noi ca parinti ar trebui sa punem bazele, sa asiguram cei sapte ani de acasa, sa-i oferim educatorului posibilitatea sa poliseze ceea ce noi am inceput sa construim. Si chiar mai mult decat atat e important sa realizam ca educatea unui copil nu se opreste la o anumita varsta, este un proces ce continua tot restul vietii( transformandu-se din educatie in “indrumare” atunci cand copilul nostru atinge o anumita varsta).
Copiii nostri reprezinta viitorul nostru al tuturor iar viitorul este asa cum ti-l formezi, asa ca haideti sa ne asiguram un viitor mai luminos si mai plin de sperante educandu-ne copiii asa cum ar trebui si cum merita sa fie educati.

Medias
17.01.2012

PS. Scris de pe ipad asa ca va rog sa scuzati si sa intelegeti eventualele greseli 🙂

Advertisements